suszone figi na zimę

8 godz. 0 min.
15 porcji
Suszone figi na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Gotowanie suszonych fig w domu wcale nie jest trudne. Proces, choć zajmuje dużo czasu, nadal warto zadowolić domowników przydatnym przysmakiem. Domowe suszone owoce zachowują wspaniały smak i korzystne właściwości świeżych owoców.

Składniki

  • figi - 30 szt.
  • woda - 600 ml
  • cukier - 400 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Figi (biorę niezbyt duże owoce) opłucz i lekko osusz.

Zagotuj syrop z cukru i wody.

Zanurz figi we wrzącym syropie cukrowym na 15 sekund. Dzięki temu zachowa kolor i pokryje się słodkim lukrem.

Umieść figi na ruszcie i wstaw do piekarnika w temperaturze 55-60°C na około 6 godzin. Polecam suszenie fig z uchylonymi drzwiami piekarnika, aby umożliwić ucieczkę pary. Następnie odwróć owoce i susz przez kolejne 2-3 godziny. Sprawdź gotowość fig przez cięcie-miąższ powinien być suchy.

Możesz dodatkowo wysuszyć figi, nawlekając i pozostawiając na kilka dni w temperaturze pokojowej.

Gotowe figi umieścić w suchym, czystym pojemniku i przechowywać w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy