Gotowanie suszonych fig w domu wcale nie jest trudne. Proces, choć zajmuje dużo czasu, nadal warto zadowolić domowników przydatnym przysmakiem. Domowe suszone owoce zachowują wspaniały smak i korzystne właściwości świeżych owoców.
Składniki
- figi - 30 szt.
- woda - 600 ml
- cukier - 400 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Figi (biorę niezbyt duże owoce) opłucz i lekko osusz.
Zagotuj syrop z cukru i wody.
Zanurz figi we wrzącym syropie cukrowym na 15 sekund. Dzięki temu zachowa kolor i pokryje się słodkim lukrem.
Umieść figi na ruszcie i wstaw do piekarnika w temperaturze 55-60°C na około 6 godzin. Polecam suszenie fig z uchylonymi drzwiami piekarnika, aby umożliwić ucieczkę pary. Następnie odwróć owoce i susz przez kolejne 2-3 godziny. Sprawdź gotowość fig przez cięcie-miąższ powinien być suchy.
Możesz dodatkowo wysuszyć figi, nawlekając i pozostawiając na kilka dni w temperaturze pokojowej.
Gotowe figi umieścić w suchym, czystym pojemniku i przechowywać w lodówce.