Istnieją dziesiątki rodzajów pasztetów, od klasycznych mięs po ryby. Są również przygotowywane z warzyw, owoców morza, grzybów i wszystkiego. Dziś proponuję ugotować prawdziwy przysmak-pasztet z mózgów wołowych. Nie za proste, ale warto!
Składniki
- mózgi wołowe - 500 g
- masło - 2 art.
- śmietana - 70 g
- cebula - 1 rzecz
- bułka tarta - 5 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zdejmij film z mózgu. Moczyć je przez jeden dzień w zimnej wodzie w zimnym miejscu i wymieniać wodę co kilka godzin.
Gotuj mózgi przez 15 minut w osolonej wrzącej wodzie.
Zetrzyj cebulę.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę, bułkę tartą, przyprawy i śmietanę. Rozgrzej wszystko razem.
Zmiel mózgi blenderem i wymieszaj z tą mieszanką.
Włóż pasztet do kokilek i wyślij do piekarnika na 25-30 minut w 170 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy