przekąski 30.06.2023

pasztet z mózgów wołowych

1 godz. 0 min.
4 porcje
Pasztet z mózgów wołowych
eugenelucky, stock.adobe.com
0

Istnieją dziesiątki rodzajów pasztetów, od klasycznych mięs po ryby. Są również przygotowywane z warzyw, owoców morza, grzybów i wszystkiego. Dziś proponuję ugotować prawdziwy przysmak-pasztet z mózgów wołowych. Nie za proste, ale warto!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zdejmij film z mózgu. Moczyć je przez jeden dzień w zimnej wodzie w zimnym miejscu i wymieniać wodę co kilka godzin.

Gotuj mózgi przez 15 minut w osolonej wrzącej wodzie.

Zetrzyj cebulę.

Roztop masło na patelni, dodaj cebulę, bułkę tartą, przyprawy i śmietanę. Rozgrzej wszystko razem.

Zmiel mózgi blenderem i wymieszaj z tą mieszanką.

Włóż pasztet do kokilek i wyślij do piekarnika na 25-30 minut w 170 stopniach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy