barszcz z kapustą, pomidorami i burakami na zimę
Aby zrobić sos barszczowy, potrzebujesz standardowego zestawu potraw. Przy odrobinie wysiłku latem takie przygotowanie wielokrotnie pomoże Ci zimą. Dodaj zawartość słoika do bulionu z ziemniakami, a po 15 minutach pachnący barszcz jest gotowy!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i obierz warzywa. Posiekaj kapustę. Zetrzyj buraki i marchewki na grubej tarce, pokrój pomidory w kostkę, posiekaj cebulę.
Na rozgrzanym oleju roślinnym (⅓ z podanej porcji) podsmaż cebulę, a następnie dodaj starte buraki i marchewkę, pozostały olej, wodę i trochę octu. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut.
W garnku do gotowania połącz kapustę i pokrojone pomidory, zagotuj warzywa, dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu i łodygi koperku. Wszystko dobrze wymieszaj.
Do gotujących się warzyw dodaj duszoną masę buraczano-marchewkową, wymieszaj, wprowadź pozostały ocet i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 7-10 minut.
Zapakuj wrzący SOS barszczowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, po wyjęciu łodyg koperku. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.