Popularna sałatka ma wiele odmian. Ostatnio próbowałem języka teściowej z ogórków. Okazało się, że gotowanie jest proste i szybkie: nie musisz smażyć głównego warzywa i robić bułek. Dzielę się z Tobą ciekawym przepisem!
Składniki
- ogórki - 3 kg
- pomidory - 400 g
- cebula (średni) – 2 kawałki
- czosnek - 50 g
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet - 3 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 20 g
- sól - 25 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ogórki moczyć wstępnie w zimnej wodzie przez 3 godziny.
Pokrój ogórki, pomidory i obraną cebulę.
Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj pomidory, przyprawy, cukier, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Dusić przez 10 minut na małym ogniu.
Dodaj ogórki i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Wlej ocet, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń. Po dniu przenieś słoiki do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy