Nie zapomnij zaopatrzyć się w pyszne sosy na zimę w sezonie. Oprócz zwykłych przepisów koniecznie wypróbuj ten. Niezwykły sos do mięsa przygotowywany jest z białej porzeczki. Niektórzy kucharze dodają trochę startych migdałów, ale ja też to lubię.
Składniki
- biała porzeczka - 1 kg
- wino (biały) – 100 ml
- cukier - 50 g
- gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 art.
- woda (gotowany) – 180 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń białe porzeczki z gałązek, włóż do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Umieść jagody w małym rondlu, przykryj cukrem i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Wlej wodę i gotuj porzeczki przez 10 minut na małym ogniu.
Przetrzyj masę przez sito, używając drewnianej łyżki.
Powstałe puree wymieszać z winem, solą i gałką muszkatołową.
Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, włożyć do wysterylizowanych słoików i zwinąć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy