dżem agrestowy z cytryną

20 min
6 porcji
Dżem agrestowy z cytryną
New Africa, stock.adobe.com
0

Sąsiad powiedział mi kiedyś ten przepis. To u niej po raz pierwszy spróbowałem dżemu agrestowego z cytryną. Byłem mile zaskoczony cierpkim smakiem i orzeźwiającym cytrusowym aromatem. Na pewno też będziesz zachwycony!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i dokładnie osuszyć.

Usuń skórkę, pokrój i wyciśnij sok do osobnego naczynia.

Agrest umieść na patelni z grubym dnem.

Przykryj cukrem i pozostaw na 2-3 godziny.

Dodaj wodę, skórkę z cytryny i gotuj przez 5 minut.

Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na 1 godzinę.

Ponownie zagotuj, wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem, zwiń i dobrze owiń kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy