Sąsiad powiedział mi kiedyś ten przepis. To u niej po raz pierwszy spróbowałem dżemu agrestowego z cytryną. Byłem mile zaskoczony cierpkim smakiem i orzeźwiającym cytrusowym aromatem. Na pewno też będziesz zachwycony!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i dokładnie osuszyć.
Usuń skórkę, pokrój i wyciśnij sok do osobnego naczynia.
Agrest umieść na patelni z grubym dnem.
Przykryj cukrem i pozostaw na 2-3 godziny.
Dodaj wodę, skórkę z cytryny i gotuj przez 5 minut.
Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na 1 godzinę.
Ponownie zagotuj, wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem, zwiń i dobrze owiń kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy