dania główne 19.07.2023

Lulia - kebab z indyka w piekarniku

35 min
4 porcje
Lulia
timolina, stock.adobe.com
0

Zwracam uwagę na niezwykłą wersję popularnego dania. Kebab z indyka jest gotowany w piekarniku, więc nie musisz majstrować przy ognisku i dostosowywać się do pogody. Aby danie było bardziej soczyste, mięso mielone miesza się z odrobiną masła.

Składniki

  • Indyk (filet) – 1 kg
  • cebula - 2 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło - 100 g
  • skrobia - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż filety z indyka, masło, obrany czosnek i cebulę przez maszynkę do mięsa.

Wymieszaj powstałą masę ze skrobią, solą i mielonym pieprzem.

Dobrze ubij mięso mielone, a następnie zawiń w serwetkę i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Drewniane szaszłyki moczyć przez 15 minut w zimnej wodzie.

Uformuj kiełbasy o długości około 12-14 cm na szaszłykach.

Połóż kebab z indyka na wyłożonej blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy