pieczenie 22.01.2022

Brownies z karmelizowanymi jabłkami

2 godz. 35 min.
12 porcji
Ciasta duszone z karmelizowanymi jabłkami
tanchy25, stock.adobe.com
0

W zimnych porach roku chcesz zrobić więcej domowych wypieków. W pierwszych rzędach moich ulubionych przepisów są karmelizowane placki jabłkowe w piekarniku. Nie można nazwać prostego procesu, ale nie widzę specjalnych trudności.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podgrzej mleko, dodaj pokruszone drożdże, po 1 łyżce cukru i mąki. Wymieszaj, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu.

W osobnym pojemniku ubij jajko solą i pozostałym cukrem.

Przesiej mąkę, dodaj ubite jajko, ciasto, stopione masło i wanilinę. Zagnieść miękkie ciasto.

Przykryj miskę ręcznikiem i odłóż na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Obierz jabłka, nasiona i drobno posiekaj.

Roztop masło na patelni, dodaj cukier i poczekaj, aż masa zacznie żółknąć.

Dodaj jabłka, cynamon i wymieszaj. Gotuj przez 5-7 minut na średnim ogniu.

Posyp stół mąką, ułóż ciasto, lekko zmiażdż i podziel na 12 identycznych części.

Uformuj każdy kawałek w grubą tortillę o okrągłym kształcie.

Rozłóż trochę nadzienia i wykonaj nacięcia na przeciwległych krawędziach z boku.

Chwyć jedno "oczko" i uformuj je przeciwległą krawędzią obok nadzienia. Przymocuj odpowiednio drugie " oko " również z tyłu. W ten sposób otrzymasz małe okno na środku.

Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem. Połóż półfabrykaty na natłuszczonej blasze do pieczenia i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.

Posmaruj żółtkiem, posyp cukrem i piecz przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas może się różnić w zależności od funkcji piekarnika i wielkości pasztecików.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy