W zimnych porach roku chcesz zrobić więcej domowych wypieków. W pierwszych rzędach moich ulubionych przepisów są karmelizowane placki jabłkowe w piekarniku. Nie można nazwać prostego procesu, ale nie widzę specjalnych trudności.
Składniki
- mąka - 400 g
- świeże drożdże - 15 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 150 ml
- masło - 50 g
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 100 g
- sól - 0,25 CZ. l.
- żółtka (do smarowania ciast) – 1 rzecz
- Olej roślinny (do smarowania formy) – 1 art.
- jabłka - 4 kawałki
- cukier - 2 art.
- mielony cynamon - 0,5 CZ. l.
- masło - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podgrzej mleko, dodaj pokruszone drożdże, po 1 łyżce cukru i mąki. Wymieszaj, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu.
W osobnym pojemniku ubij jajko solą i pozostałym cukrem.
Przesiej mąkę, dodaj ubite jajko, ciasto, stopione masło i wanilinę. Zagnieść miękkie ciasto.
Przykryj miskę ręcznikiem i odłóż na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Obierz jabłka, nasiona i drobno posiekaj.
Roztop masło na patelni, dodaj cukier i poczekaj, aż masa zacznie żółknąć.
Dodaj jabłka, cynamon i wymieszaj. Gotuj przez 5-7 minut na średnim ogniu.
Posyp stół mąką, ułóż ciasto, lekko zmiażdż i podziel na 12 identycznych części.
Uformuj każdy kawałek w grubą tortillę o okrągłym kształcie.
Rozłóż trochę nadzienia i wykonaj nacięcia na przeciwległych krawędziach z boku.
Chwyć jedno "oczko" i uformuj je przeciwległą krawędzią obok nadzienia. Przymocuj odpowiednio drugie " oko " również z tyłu. W ten sposób otrzymasz małe okno na środku.
Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem. Połóż półfabrykaty na natłuszczonej blasze do pieczenia i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
Posmaruj żółtkiem, posyp cukrem i piecz przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas może się różnić w zależności od funkcji piekarnika i wielkości pasztecików.