Świetny jesienny deser dla tych, którzy lubią aromatyczną dynię. Charlotte przyjemnie zaskakuje łatwością gotowania i wspaniałym smakiem. W razie potrzeby możesz dodać ulubione przyprawy, prażone orzechy lub nasiona. Ważne jest, aby nie przesadzać.
Składniki
- jabłka - 2 kawałki
- Dynia - 150 g
- mąka - 220 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 150 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, nasiona i pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj dynię i smaż przez 8-10 minut, ciągle mieszając.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.
Dodaj cynamon, wanilinę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodaj jabłka, dynię i delikatnie wymieszaj.
Posmaruj formę masłem, wyłóż ciasto i spłaszcz.
Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy