W naszej rodzinie wszyscy uwielbiają tradycyjne niemieckie wypieki, a mianowicie Charlotte. Wszystko dlatego, że możesz użyć zupełnie innych owoców. Jednym z naszych ulubionych jest gruszka Charlotte, wspaniały deser na jesienne dni.
Składniki
- mąka - 200 g
- Gruszka - 6 sztuk
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dla pysznej Charlotte ważne jest, aby zrobić ciasto biszkoptowe. Rozbij jajka, dodaj do nich cukier i ubij mikserem, aż podwoi się.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej, aby mąka nabrała powietrza. Więc ciasto będzie przewiewne.
Dodaj mąkę do jajek partiami, nie przestawaj ubijać, aż mąka się skończy, a ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Opłucz gruszki, pokrój na pół i usuń środek. Pokrój w cienkie plasterki.
Weź naczynie do pieczenia, przykryj spód pergaminem. Wlej połowę ciasta na dno formy, a następnie połóż gruszki i napełnij drugą połową ciasta.
Piecz Charlotte w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 ° C. Gdy Charlotte będzie gotowa, nie spiesz się, aby wyjąć ją z formy. Pozostaw go tam na 15 minut i ostudź. Następnie wyjmij na talerz i posyp cukrem pudrem.