pieczenie 22.12.2022

rogaliki z ciasta drożdżowego w domu

20 godz. 0 min.
4 porcje
Rogaliki z ciasta drożdżowego w domu
Nitr, stock.adobe.com
0

Wielu uważa, że przygotowanie rogalików z ciasta drożdżowego w domu od zera jest najtrudniejszym zadaniem. Ale tak naprawdę wymaga tylko czasu. Sam proces jest dość prosty i oczywisty, a wszystkie zawiłości omówię szczegółowo dalej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozcieńczyć szczyptę cukru i drożdży w ciepłej wodzie. Pozostaw na 10 minut.

Wymieszaj przesianą mąkę z solą i cukrem, zrób zagłębienie w mieszance i wlej tam wodę z drożdżami i ciepłym mlekiem.

Delikatnie zacznij wyrabiać ciasto i dodaj 100 g miękkiego masła.

Dokładnie zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i gładkie.

Złóż go w prostokąt, zawiń w folię i wyślij do lodówki na 12-24 godziny.

Rozwałkuj ciasto w prostokąt, posmaruj pozostałym masłem i złóż masło na pół.

Posyp ciasto mąką i lekko dociśnij, a następnie ponownie rozwałkuj, ale ściśle od góry do dołu.

Zawiń krawędzie do środka książką, a następnie ponownie złóż wszystko na pół.

Zawiń przedmiot w folię i wyślij do lodówki na kolejną godzinę.

Rozwałkuj ciasto w długi prostokąt i jeszcze raz potrój. Ponownie zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.

Po raz ostatni rozwałkuj ciasto warstwą około 4 mm i pokrój w trójkąty.

Zwinąć rogaliki, ułożyć na pergaminie, przykryć folią i odstawić na 1.5 godziny.

Posmaruj je ubitym jajkiem i piecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni i kolejne 12-15 w temperaturze 190.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy