
Wielu uważa, że przygotowanie rogalików z ciasta drożdżowego w domu od zera jest najtrudniejszym zadaniem. Ale tak naprawdę wymaga tylko czasu. Sam proces jest dość prosty i oczywisty, a wszystkie zawiłości omówię szczegółowo dalej.
Składniki
- mąka - 500 g
- suche drożdże - 12 g
- mleko - 100 ml
- masło - 350 g
- cukier - 55 g
- sól - 12 g
- woda - 150 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozcieńczyć szczyptę cukru i drożdży w ciepłej wodzie. Pozostaw na 10 minut.
Wymieszaj przesianą mąkę z solą i cukrem, zrób zagłębienie w mieszance i wlej tam wodę z drożdżami i ciepłym mlekiem.
Delikatnie zacznij wyrabiać ciasto i dodaj 100 g miękkiego masła.
Dokładnie zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i gładkie.
Złóż go w prostokąt, zawiń w folię i wyślij do lodówki na 12-24 godziny.
Rozwałkuj ciasto w prostokąt, posmaruj pozostałym masłem i złóż masło na pół.
Posyp ciasto mąką i lekko dociśnij, a następnie ponownie rozwałkuj, ale ściśle od góry do dołu.
Zawiń krawędzie do środka książką, a następnie ponownie złóż wszystko na pół.
Zawiń przedmiot w folię i wyślij do lodówki na kolejną godzinę.
Rozwałkuj ciasto w długi prostokąt i jeszcze raz potrój. Ponownie zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
Po raz ostatni rozwałkuj ciasto warstwą około 4 mm i pokrój w trójkąty.
Zwinąć rogaliki, ułożyć na pergaminie, przykryć folią i odstawić na 1.5 godziny.
Posmaruj je ubitym jajkiem i piecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni i kolejne 12-15 w temperaturze 190.