pieczenie 22.01.2022

bułeczki z makiem

1 godz. 45 min.
10 porcji
Bułeczki z makiem
roman, stock.adobe.com
0

Dookoła panuje czystość, świeżo parzona herbata pali się w kubku, a na stole Góra pachnących bułeczek z makiem. Dokładnie tak wygląda obraz idealnego weekendu. Oferuję prosty przepis na przepyszne muffinki. Cóż, myślę, że o resztę zadbasz sam.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj drożdże, proszek do pieczenia, sól, cukier i wanilinę.

Wlać stopione masło, ubite jajka, ciepłe mleko i zagnieść miękkie ciasto.

Uformuj okrągłą kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 50 minut w ciepłym miejscu.

Mak opłucz, zalej czystą wodą i gotuj przez 10 minut.

Odcedź, dodaj ciepłe mleko i gotuj przez kolejne 15 minut.

Odcedź mleko, dodaj cukier i zmiel wszystko blenderem zanurzeniowym.

Białka ubić mikserem elektrycznym na sztywną pianę.

Rozwałkuj ciasto na duże prostokątne ciasto.

Rozłóż nadzienie makowe, pozostawiając 1 centymetr wolny ze wszystkich stron.

Rozłóż ubite białka równomiernie na wierzchu, zwiń w ciasną rolkę i przyklej krawędzie.

Pokrój bułkę na kawałki o długości około 4-5 centymetrów i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostaw bułki na 30 minut w ciepłym miejscu, a następnie wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy