Dookoła panuje czystość, świeżo parzona herbata pali się w kubku, a na stole Góra pachnących bułeczek z makiem. Dokładnie tak wygląda obraz idealnego weekendu. Oferuję prosty przepis na przepyszne muffinki. Cóż, myślę, że o resztę zadbasz sam.
Składniki
- mąka - 450 g
- mleko - 180 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- masło - 40 g
- suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 1 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- Mak - 150 g
- mleko - 150 ml
- woda - 150 ml
- cukier - 2 art.
- białka jaj - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj drożdże, proszek do pieczenia, sól, cukier i wanilinę.
Wlać stopione masło, ubite jajka, ciepłe mleko i zagnieść miękkie ciasto.
Uformuj okrągłą kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 50 minut w ciepłym miejscu.
Mak opłucz, zalej czystą wodą i gotuj przez 10 minut.
Odcedź, dodaj ciepłe mleko i gotuj przez kolejne 15 minut.
Odcedź mleko, dodaj cukier i zmiel wszystko blenderem zanurzeniowym.
Białka ubić mikserem elektrycznym na sztywną pianę.
Rozwałkuj ciasto na duże prostokątne ciasto.
Rozłóż nadzienie makowe, pozostawiając 1 centymetr wolny ze wszystkich stron.
Rozłóż ubite białka równomiernie na wierzchu, zwiń w ciasną rolkę i przyklej krawędzie.
Pokrój bułkę na kawałki o długości około 4-5 centymetrów i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostaw bułki na 30 minut w ciepłym miejscu, a następnie wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny.