Ten przepis nie wymaga specjalnego doświadczenia, nawet niedoświadczony kucharz z łatwością poradzi sobie z zadaniem. Wszystko jest bardzo proste: przygotuj niezbędne składniki i konsekwentnie wykonuj czynności. Mówię Ci, jak zrobić ciasto i lukier cukrowy.
Składniki
- mąka - 400 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- mleko (pogrubiony) – 180 ml
- miód - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny - 350 ml
- białka jaj - 2 kawałki
- sok z cytryny - 2 art.
- cukier puder - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepłe mleko, miód, drożdże i kilka łyżek mąki. Usuń obrabiany przedmiot na 10 minut w ciepłym miejscu.
Przesiej mąkę dwukrotnie, dodaj ciasto, proszek do pieczenia, sól i zagnieść ciasto.
Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Uformuj ciasto w grube kiełbaski, pokrój w poprzek na kawałki o grubości 5-7 centymetrów, uformuj pączki.
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
Schłodzone białka ubić z cukrem pudrem na ostre szczyty.
Dodaj sok z cytryny i ubijaj z dużą prędkością miksera jeszcze przez 2 minuty.
Schłodzone pączki polać przygotowanym lukrem. Można je również ozdobić posypką cukierniczą, posiekanymi orzechami lub płatkami kokosowymi.