pieczenie 16.03.2022

miękkie pączki na mleku z miodem

50 min
4 porcje
Miękkie pączki na mleku z miodem
radosnasosna, stock.adobe.com
0

Ten przepis nie wymaga specjalnego doświadczenia, nawet niedoświadczony kucharz z łatwością poradzi sobie z zadaniem. Wszystko jest bardzo proste: przygotuj niezbędne składniki i konsekwentnie wykonuj czynności. Mówię Ci, jak zrobić ciasto i lukier cukrowy.

Składniki

do testu:
do glazury:
  • białka jaj - 2 kawałki
  • sok z cytryny - 2 art.
  • cukier puder - 100 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz ciepłe mleko, miód, drożdże i kilka łyżek mąki. Usuń obrabiany przedmiot na 10 minut w ciepłym miejscu.

Przesiej mąkę dwukrotnie, dodaj ciasto, proszek do pieczenia, sól i zagnieść ciasto.

Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Uformuj ciasto w grube kiełbaski, pokrój w poprzek na kawałki o grubości 5-7 centymetrów, uformuj pączki.

Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.

Schłodzone białka ubić z cukrem pudrem na ostre szczyty.

Dodaj sok z cytryny i ubijaj z dużą prędkością miksera jeszcze przez 2 minuty.

Schłodzone pączki polać przygotowanym lukrem. Można je również ozdobić posypką cukierniczą, posiekanymi orzechami lub płatkami kokosowymi.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy