Chaczapuri to nie tylko ser. Nadzienie może być inne, a mięso mielone jest nie mniej popularną opcją. Powiem Ci, jak przygotować danie podstawowe. I już uzupełnisz nadzienie przyprawami, ziołami lub innymi dodatkami do smaku.
Składniki
do testu:
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 300 ml
- woda - 300 ml
- mąka - 800 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
- cukier - 0.5 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
do nadzienia:
- mięso mielone - 1 kg
- masło - 100 g
- Zieleń - 0.5 pęczek
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- cebula - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, starte masło, posiekane zioła i przyprawy.
Wymieszaj oddzielne suche i płynne składniki ciasta.
Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i pozostawić w cieple na 40 minut.
Podziel go na części i zwiń w cienkie tortille.
Połóż mięso mielone na każdym tortilli, zwiń je w torebkę i ponownie zwiń do 1-1, 5 cm.
Piecz chaczapuri w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy