pieczenie 02.12.2022

soczyście z twarogiem kruchym w piekarniku

1 godz. 0 min.
6 porcji
Soczyści z twarogiem z kruchego ciasta w piekarniku
tasha_lyubina. stock.adobe.com
0

Pachnące soczyście według tego przepisu są bardzo lubiane w mojej rodzinie. Przygotowuję ciasto kruche z dodatkiem kwaśnej śmietany, wtedy pieczenie wychodzi bardziej przewiewne i wilgotne, a kruche właściwości ciasta kruchego są zachowane. Te soczyście pozostają świeże przez kilka dni.

Składniki

do testu:
do nadzienia:
do smarowania:
do zgłoszenia:
  • cukier puder - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój zmiękczone masło na kawałki, połącz z solą, cukrem, śmietaną i jajkami. Dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ubij trzepaczką.

Stopniowo dodawaj przesianą mąkę do płynnej masy. Dobrze wymieszaj łyżką, a gdy ciasto będzie gęste, ugniataj rękami. Staraj się nie zatykać ciasta mąką, powinno być miękkie, jednorodne, lekko wilgotne. Przykryj gotowe ciasto folią spożywczą i wypełnij.

Połącz twaróg ze śmietaną i cukrem, w razie potrzeby dodaj cukier waniliowy. Rozetrzyj nadzienie widelcem, aż będzie gładkie.

Stół posyp mąką, rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 mm. specjalną foremką z falistymi krawędziami lub metalową foremką do muffinek Wytnij kółka.

Łyżką nałóż nadzienie twarogowe na połowę każdego koła, a następnie złóż na pół, nie zamykając krawędzi.

Ułóż soczyście na blasze wyłożonej pergaminem i wysmarowanej olejem roślinnym w niewielkiej odległości od siebie, posmaruj ubitym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

Gotowe soczyście z kruchego ciasta lekko ostudzić, posypać cukrem pudrem i podawać z herbatą, kawą lub ciepłym mlekiem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy