Pachnące soczyście według tego przepisu są bardzo lubiane w mojej rodzinie. Przygotowuję ciasto kruche z dodatkiem kwaśnej śmietany, wtedy pieczenie wychodzi bardziej przewiewne i wilgotne, a kruche właściwości ciasta kruchego są zachowane. Te soczyście pozostają świeże przez kilka dni.
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- jaja kurze - 2 szt.
- cukier - 1 szkło
- masło - 150 g
- śmietana - 100 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 10 g
- cukier waniliowy - 10 g
- sól - szczypta
- twaróg - 400 g
- cukier - 0,5 szklanki
- śmietana - 4 art.
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 1 szt.
- cukier puder - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój zmiękczone masło na kawałki, połącz z solą, cukrem, śmietaną i jajkami. Dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ubij trzepaczką.
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę do płynnej masy. Dobrze wymieszaj łyżką, a gdy ciasto będzie gęste, ugniataj rękami. Staraj się nie zatykać ciasta mąką, powinno być miękkie, jednorodne, lekko wilgotne. Przykryj gotowe ciasto folią spożywczą i wypełnij.
Połącz twaróg ze śmietaną i cukrem, w razie potrzeby dodaj cukier waniliowy. Rozetrzyj nadzienie widelcem, aż będzie gładkie.
Stół posyp mąką, rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 mm. specjalną foremką z falistymi krawędziami lub metalową foremką do muffinek Wytnij kółka.
Łyżką nałóż nadzienie twarogowe na połowę każdego koła, a następnie złóż na pół, nie zamykając krawędzi.
Ułóż soczyście na blasze wyłożonej pergaminem i wysmarowanej olejem roślinnym w niewielkiej odległości od siebie, posmaruj ubitym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
Gotowe soczyście z kruchego ciasta lekko ostudzić, posypać cukrem pudrem i podawać z herbatą, kawą lub ciepłym mlekiem.