Aromatyczny rogalik z chrupiącą skórką i słodko-kwaśnym nadzieniem wiśniowym jest niesamowicie pyszny! Kup ciasto francuskie w sklepie, a pieczenie nie zajmie ci dużo czasu. Do nadziewania wiśni lepiej używać świeżych lub konserwowych.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- cukier puder - 1 art.
- wiśnia - 1 szklanka
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- jaja kurze (do smarowania) – 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.
Opłucz wiśnie, osusz na ręczniku i usuń pestki.
Umieść wiśnie w durszlaku, dodaj cukier i skrobię kukurydzianą, wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto cienko, poruszając się w jednym kierunku. Wytnij te same Trójkąty.
Połóż kilka wiśni na szerokiej krawędzi i delikatnie zwiń luźną bułkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami i wiśniami.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż rogaliki, pozostawiając między nimi wystarczająco dużo miejsca.
Poluzuj jajko widelcem i za pomocą silikonowej szczotki posmaruj rogaliki.
Piecz przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni, następnie zmniejsz do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut.
Rogaliki ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.