Następnym razem, gdy będziesz w sklepie, kup ciasto francuskie. Bardzo łatwo jest zrobić z niego przepyszne rogaliki. Nadzienia mogą być bardzo różnorodne. Proponuję użyć gotowanego skondensowanego mleka i orzechów.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- orzechy włoskie - pół szklanki
- cukier puder - 1 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
- gotowane mleko skondensowane - 300 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej.
Lekko osusz orzechy na patelni i zmiel je w blenderze.
Wymieszaj część orzechów ze skondensowanym mlekiem, resztę pozostaw do posypania.
Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość i pokrój w identyczne trójkąty.
Połóż trochę nadzienia na szerokiej krawędzi. Wsuń boki do środka i zwiń luźne bułki. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami i nadzieniem.
Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj lekko wstrząśniętym jajkiem.
Piec 10 minut w 210 stopniach, a następnie kolejne 10-15 minut w 180 stopniach.
Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem i pozostałymi orzechami.