W tym przepisie bułeczki nie są słodkie. Mogą być używane do domowych hamburgerów z różnymi dodatkami, podawane z masłem i serem. Dokładność w proporcjach, dbałość o szczegóły i masz apetyczne wypieki!
Składniki
- mąka - 4 szklanki
- suche drożdże (szybko działające) – 2 łyżeczka
- jaja kurze - 2 kawałki
- masło - 50 g
- mleko (ciepły) – 400 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Sezam - 1 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- żółtka - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, suche drożdże, sól i cukier.
Dodaj lekko ubite jajka, stopione masło, ciepłe mleko i zagnieść miękkie ciasto.
Przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Posmaruj ręce olejem roślinnym, lekko zmiażdż ciasto i podziel na 16 identycznych kawałków.
Uformuj bułki, ułóż na wysmarowanej blasze do pieczenia i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny.
Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj bułeczki żółtkiem.
Posyp sezamem i wyślij na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy