pieczenie 13.11.2022

soczyście z twarogiem

1 godz. 10 min.
8 porcji
Soczyści z twarogiem
tasha_lyubina, stock.adobe.com
0

Domowe soki są o wiele smaczniejsze niż kupione w sklepie tylko dlatego, że możesz umieścić nadzienia tyle, ile chcesz. Przepis jest prosty, a kruche ciasto z kwaśną śmietaną jest miękkie i kruche. W ten sposób jest przygotowywany zgodnie z GOST.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz stopione masło z cukrem, jajkiem i śmietaną. Dodaj sól, mieszaj, aż będzie gładka.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do miski z płynną masą. Zagnieść miękkie, lekko lepkie ciasto. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na 20 minut.

Do nadzienia połącz twaróg, śmietanę, białko jaja, cukier i mąkę. Dodaj cukier waniliowy do smaku, dobrze wymieszaj.

Schłodzone ciasto podzielić na 10 części, rozwałkować placki o grubości 3-4 mm. na brzeg placka położyć nadzienie twarogowe, przykryć drugą połową placka, lekko docisnąć, brzegów nie uszczypnąć. Posmaruj powierzchnię soczników ubitym żółtkiem.

Piecz soki z twarogiem w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15-20 minut.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy