Domowe soki są o wiele smaczniejsze niż kupione w sklepie tylko dlatego, że możesz umieścić nadzienia tyle, ile chcesz. Przepis jest prosty, a kruche ciasto z kwaśną śmietaną jest miękkie i kruche. W ten sposób jest przygotowywany zgodnie z GOST.
Składniki
- mąka - 300 g
- jaja kurze - 1 szt.
- śmietana - 2 art.
- masło - 125 g
- cukier - 75 g
- sól - 0,5 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 saszetka
- twaróg - 300 g
- cukier - 60 g
- mąka - 1 art.
- śmietana - 1 art.
- białka jaj - 1 szt.
- żółtka (do smarowania) – 1 szt.
- cukier waniliowy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz stopione masło z cukrem, jajkiem i śmietaną. Dodaj sól, mieszaj, aż będzie gładka.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do miski z płynną masą. Zagnieść miękkie, lekko lepkie ciasto. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na 20 minut.
Do nadzienia połącz twaróg, śmietanę, białko jaja, cukier i mąkę. Dodaj cukier waniliowy do smaku, dobrze wymieszaj.
Schłodzone ciasto podzielić na 10 części, rozwałkować placki o grubości 3-4 mm. na brzeg placka położyć nadzienie twarogowe, przykryć drugą połową placka, lekko docisnąć, brzegów nie uszczypnąć. Posmaruj powierzchnię soczników ubitym żółtkiem.
Piecz soki z twarogiem w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15-20 minut.