Kiedy na dworze jest zimno i ciemno wcześnie, chcesz więcej komfortu: otwórz swoją ulubioną książkę, zaparz herbatę i ciesz się domowymi wypiekami. Zwracam uwagę na prosty przepis na placki drożdżowe z ziemniakami w piekarniku!
Składniki
- mąka - 500 g
- woda (ciepły) – 250 ml
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 3 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- żółtka (do smarowania) – 1 rzecz
- ziemniaki - 500 g
- masło - 50 g
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepłą wodę, suche drożdże, sól, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.
Przesiej mąkę do szerokiej miski. Pozwoli to pozbyć się grudek, gruzu i nasyci go tlenem.
Dodaj połowę oleju roślinnego, ciasto i zagnieść miękkie ciasto.
Przełóż ciasto do miski, posyp mąką, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie powinien się podwoić.
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedź, dodaj masło i rozgnieć tłuczkiem, aż stanie się puree.
Posmaruj ręce olejem i jeszcze raz zagnieść ciasto.
Uszczypnij małe kawałki wielkości połowy pięści i uformuj kulki.
Każdą kulkę rozwałkuj na grubą tortillę, włóż trochę nadzienia i przykryj jak pierogi.
Ukryj kucyki w środku, nadaj pasztecikowi ładny kształt i włóż do natłuszczonej formy. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.
Posmaruj gotowe placki żółtkiem i pozostaw na 20 minut, aby rosły w ciepłym miejscu.
Piecz placki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Ostrożnie wyjmij z piekarnika, lekko skrop wodą i przykryj ręcznikiem przez 15 minut.