pieczenie 22.01.2022

placki drożdżowe z ziemniakami

2 godz. 30 min.
10 porcji
Placki drożdżowe z ziemniakami
Olga, stock.adobe.com
0

Kiedy na dworze jest zimno i ciemno wcześnie, chcesz więcej komfortu: otwórz swoją ulubioną książkę, zaparz herbatę i ciesz się domowymi wypiekami. Zwracam uwagę na prosty przepis na placki drożdżowe z ziemniakami w piekarniku!

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz ciepłą wodę, suche drożdże, sól, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.

Przesiej mąkę do szerokiej miski. Pozwoli to pozbyć się grudek, gruzu i nasyci go tlenem.

Dodaj połowę oleju roślinnego, ciasto i zagnieść miękkie ciasto.

Przełóż ciasto do miski, posyp mąką, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie powinien się podwoić.

Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Odcedź, dodaj masło i rozgnieć tłuczkiem, aż stanie się puree.

Posmaruj ręce olejem i jeszcze raz zagnieść ciasto.

Uszczypnij małe kawałki wielkości połowy pięści i uformuj kulki.

Każdą kulkę rozwałkuj na grubą tortillę, włóż trochę nadzienia i przykryj jak pierogi.

Ukryj kucyki w środku, nadaj pasztecikowi ładny kształt i włóż do natłuszczonej formy. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.

Posmaruj gotowe placki żółtkiem i pozostaw na 20 minut, aby rosły w ciepłym miejscu.

Piecz placki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

Ostrożnie wyjmij z piekarnika, lekko skrop wodą i przykryj ręcznikiem przez 15 minut.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy