Po ciężkim dniu pracy nie zawsze jest siła, aby przygotować obiad. Specjalnie na taką okazję latem zaopatruję się w różne półprodukty. Wśród nich musi być sałatka z cukinii z ryżem. Przygotowanie go nie jest trudne. Dzielę się z Tobą przepisem.
Składniki
- cukinia - 1,5 kg
- ryż - 300 g
- marchew - 250 g
- cebula - 200 g
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet - 120 ml
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- Sol - 2 art.
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię, marchewkę i obraną cebulę.
W głębokim kotle podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj cukinię i kontynuuj smażenie przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj umyty ryż, przyprawy, sól i wodę.
Przykryj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, wymieszaj i po 2 minutach wyłącz ogrzewanie.
Włóż sałatkę do wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy