półfabrykaty na zimę
25.04.2023
marynata z jęczmieniem perłowym, świeżymi ogórkami i pomidorami na zimę
1 godz. 20 min.
8 porcji
Spieszę się, aby podzielić się z Tobą sprawdzonym przepisem na marynatę z jęczmieniem perłowym, świeżymi ogórkami i pomidorami na zimę. Dodaj go do gotowego bulionu, dopraw przyprawami i gotuj przez 10 minut. Tak po prostu masz cały garnek przepysznej zupy.
Składniki
- jęczmień - 300 g
- pomidory - 500 g
- ogórki - 500 g
- cebula - 200 g
- pietruszka - 20 g
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet - 50 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 3 kawałki
- cukier - 60 g
- sól - 40 g
- woda - 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć jęczmień przez 2-3 godziny.
Opłucz, włóż do garnka z zimną wodą i gotuj przez 40 minut.
Przygotuj warzywa i pietruszkę, pokrój.
Umieść pomidory na dnie kotła, dodaj cukier i gotuj przez 10 minut.
Podsmaż cebulę osobno na oleju na złoty kolor.
Wymieszaj oba półfabrykaty, dodaj ogórki, pietruszkę, przyprawy, gotowany jęczmień, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, wymieszaj i zamknij w czystych, suchych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy