Konserwy rybne nie muszą być kupowane w sklepie, zwłaszcza jeśli martwisz się ich składem. Można je samodzielnie zwinąć na zimę. Jest to o wiele łatwiejsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka – a następnie omówię wszystko etapami.
Składniki
- ryba rzeczna - 2 kg
- Olej roślinny - 150 ml
- liść laurowy - 15 sztuk
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wypatrosz rybę i pokrój na średnie kawałki. Wymieszaj z solą.
Ułóż ryby warstwami w umytych słoikach, przesuwając liść laurowy i pieprz.
Napełnij rybę olejem, przykryj pokrywkami i sterylizuj słoiki we wrzącej wodzie przez 4 godziny.
Pozostaw puste miejsca na noc i sterylizuj w ten sam sposób przez kolejne 4 godziny.
Rzuć rybę w puszkach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy