Ten przepis jest jak najbardziej podobny do oryginalnego. Adjika z ostrej papryki jest przygotowywana bez dodawania pomidorów, bakłażana i innych warzyw. Jeśli nie planujesz zamykać przyprawy na zimę, pomiń etap sterylizacji.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 2 kg
- czosnek - 120 g
- oliwa z oliwek - 100 ml
- ocet - 80 ml
- Utskho-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 180 g
- sól - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.
Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Zmiel przygotowane warzywa w blenderze.
Dodaj przyprawy, olej, cukier i sól. Wymieszaj, przykryj i odłóż na bok na 1 godzinę.
Rozłóż Adjikę w czystych, suchych słoikach, sterylizuj przez 10 minut, wlej ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy