dżem agrestowy z pektyną

20 min
4 porcje
Dżem agrestowy z pektyną
Olga Kriger, stock.adobe.com
0

Jeśli chcesz ugotować gęsty dżem, ale nie chcesz go gotować przez długi czas, użyj zagęszczaczy. Jak? Mówię na przykładzie dżemu agrestowego z pektyną. Zwróć uwagę na sekwencję procesów i określony czas.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest posortuj, wyczyść i spłucz ciepłą wodą.

Przełóż jagody przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Wymieszaj powstałą masę z cukrem, gotuj przez 5 minut i odłóż na bok, aby ostygła.

Wymieszaj pektynę z wodą i pozostaw na 10-15 minut.

Postaw patelnię na ogniu, wlej pektynę i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 minut. Mieszaj masę, w przeciwnym razie się spali.

Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i dobrze zawiń. Po dniu przenieś dżem do ciemnego, chłodnego miejsca.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy