Jeśli chcesz ugotować gęsty dżem, ale nie chcesz go gotować przez długi czas, użyj zagęszczaczy. Jak? Mówię na przykładzie dżemu agrestowego z pektyną. Zwróć uwagę na sekwencję procesów i określony czas.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest posortuj, wyczyść i spłucz ciepłą wodą.
Przełóż jagody przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem, gotuj przez 5 minut i odłóż na bok, aby ostygła.
Wymieszaj pektynę z wodą i pozostaw na 10-15 minut.
Postaw patelnię na ogniu, wlej pektynę i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 minut. Mieszaj masę, w przeciwnym razie się spali.
Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i dobrze zawiń. Po dniu przenieś dżem do ciemnego, chłodnego miejsca.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy