suszone śliwki w piekarniku na zimę

3 godz. 15 min.
2 puszki po 0,3 l
Suszone śliwki w piekarniku na zimę
Olga, stock.adobe.com
0

Jeśli nigdy nie więdłeś śliwek w piekarniku, czas spróbować. Suszone śliwki świetnie komponują się z winem i serem. Ta ciekawa przekąska będzie ozdobą każdego świątecznego stołu! Oliwę z oliwek można zastąpić bezwonnym olejem słonecznikowym.

Składniki

  • śliwki (Węgierka) – 1 kg
  • czosnek - 2 ząbki
  • rozmaryn - 1 gałązka
  • tymianek - 1 gałązka
  • oliwa z oliwek (rafinowany) – 1 szklanka
  • sól - szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.

Połóż połówki drenażu na blasze wyłożonej pergaminem, Posol i wyślij do piekarnika nagrzanego do 100-120°C na 2-3 godziny. Trzymaj drzwiczki piekarnika uchylone, aby wypłynęła kondensacja-śliwki powinny wyschnąć, a nie upiec. Jeśli po określonym czasie śliwki pozostaną miękkie, kontynuuj proces suszenia.

Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Po około 2 godzinach od rozpoczęcia suszenia posyp nim śliwki.

Gdy śliwki i czosnek są wystarczająco suche, lekko je ostudź i szczelnie włóż do sterylnych słoików.

Dodaj gałązki tymianku i rozmarynu.

Wlej oliwę z oliwek do rondla i zagotuj na małym ogniu (nie gotuj!).

Wlej śliwki do słoików do góry gorącym olejem, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy