suszone śliwki w piekarniku na zimę
Jeśli nigdy nie więdłeś śliwek w piekarniku, czas spróbować. Suszone śliwki świetnie komponują się z winem i serem. Ta ciekawa przekąska będzie ozdobą każdego świątecznego stołu! Oliwę z oliwek można zastąpić bezwonnym olejem słonecznikowym.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.
Połóż połówki drenażu na blasze wyłożonej pergaminem, Posol i wyślij do piekarnika nagrzanego do 100-120°C na 2-3 godziny. Trzymaj drzwiczki piekarnika uchylone, aby wypłynęła kondensacja-śliwki powinny wyschnąć, a nie upiec. Jeśli po określonym czasie śliwki pozostaną miękkie, kontynuuj proces suszenia.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Po około 2 godzinach od rozpoczęcia suszenia posyp nim śliwki.
Gdy śliwki i czosnek są wystarczająco suche, lekko je ostudź i szczelnie włóż do sterylnych słoików.
Dodaj gałązki tymianku i rozmarynu.
Wlej oliwę z oliwek do rondla i zagotuj na małym ogniu (nie gotuj!).
Wlej śliwki do słoików do góry gorącym olejem, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.