kalafior po gruzińsku na zimę

1 godz. 0 min.
2 porcje
Kalafior po gruzińsku na zimę
0

Uwielbiam eksperymentowaćw kuchni, a ten gruziński przepis na kalafior na zimę jest moim nowym ulubionym. Jest łatwy w przygotowaniu i ma wyjątkowy smak, który spodoba się nawet tym, którzy nie przepadają za warzywami. Gorąco polecam każdemu, kto szuka nowych pomysłów na zimowe przygotowania.

Składniki

  • kalafior - 1 Głowa
  • Burak - 1 rzecz
  • czosnek - 8 ząbki
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • sól - 1.5 art.
  • cukier - 1 art.
  • ocet - 4 art.
  • Olej roślinny - 2-3 art.
  • pietruszka - 0.5 pęczek
  • woda - 1.5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż kalafior na różyczki i gotuj przez 3-4 minuty we wrzącej wodzie.

Pokrój buraki w kostkę. Umieść go w wysterylizowanych słoikach z czosnkiem, pieprzem i natką pietruszki.

Dodaj kalafior, zalej wszystko wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut pod pokrywkami.

Odcedź tę wodę, dodaj cukier, sól i ocet i ponownie zagotuj.

Napełnij z powrotem i zwiń przedmiot na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy