marynowane rzędy z octem na zimę

1 godz. 25 min.
3 porcje
Marynowane rzędy z octem na zimę
Tatiana Bukhtoyarova, stock.adobe.com
0

Kolejny przepis dla miłośników półfabrykatów grzybowych. Marynowane rzędy z octem są przygotowywane w taki sam sposób, jak większość grzybów. Ważne jest, aby pamiętać, że są to rodzaje myszoskoczków, dlatego proces mycia należy traktować poważnie.

Składniki

  • Rzędówki - 1 kg
  • czosnek - 5 ząbki
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • Goździk - 2 kawałki
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • ocet - 80 ml
  • cukier - 10 g
  • sól - 20 g
  • woda - 600 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj rzędy i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

Napełnij zimną wodą i gotuj przez 10 minut.

Zmień wodę i gotuj przez kolejne 10 minut.

Wrzuć grzyby do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.

W osobnym rondlu połącz wodę z cukrem, solą i przyprawami. Gotuj przez 3 minuty.

Dodaj rzędy, posiekany czosnek i gotuj wszystko razem przez 40 minut.

Wlej ocet i po 2 minutach zdejmij z ognia.

Ostrożnie ułóż rzędy w słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy