sos do barszczu z gotowanych buraków na zimę

2 godz. 0 min.
10 porcji
Dressing do barszczu z gotowanych buraków na zimę
0

Zimą znalezienie naprawdę smacznych i słodkich buraków do barszczu może być trudne. Ponadto przygotowanie z niego sosu zawsze zajmuje przyzwoitą część czasu. Z tego powodu wolę od razu zaopatrzyć się w przyszłość i zwinąć opatrunek do słoików.

Składniki

  • Burak - 5 kg
  • cebula - 2 kg
  • papryka - 2 kg
  • marchew - 500 g
  • Olej roślinny - 500 ml
  • woda - 500 ml
  • cukier - 1.5 szklanki
  • ocet - 300 ml
  • czosnek - 1 Głowa
  • sól - 4 art.
  • mielony czarny pieprz - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj buraki do miękkości i zetrzyj.

Zetrzyj również marchewki,a cebulę i paprykę posiekaj.

Połącz wszystkie warzywa, olej, wodę, cukier, sól i pieprz.

Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Wlej ocet i dodaj zmiażdżony czosnek. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

Zwiń opatrunek na zimę do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy