Po raz pierwszy wypróbowałem ten przepis w zeszłym roku. Apetyczny preparat został zjedzony przed środkową zimą. Cukinia w sosie pomidorowym okazała się bardzo smaczna, dlatego postanowiono gotować je w ten sposób co sezon.
Składniki
- cukinia - 1 kg
 - pomidory - 1 kg
 - czosnek - 50 g
 - Olej roślinny - 80 ml
 - ocet - 60 ml
 - czarny pieprz - 6 groszek
 - liść laurowy - 2 kawałki
 - mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
 - cukier - 60 g
 - sól - 50 g
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój na małe kawałki i umieść na patelni.
Obierz pomidory i przepuść przez sokowirówkę.
Wlej sok do głębokiego rondla, dodaj posiekany czosnek, olej, cukier, sól i przyprawy. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Dodaj cukinię, ocet i gotuj przez kolejne 10 minut.
Włóż do suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy