Po raz pierwszy wypróbowałem ten przepis w zeszłym roku. Apetyczny preparat został zjedzony przed środkową zimą. Cukinia w sosie pomidorowym okazała się bardzo smaczna, dlatego postanowiono gotować je w ten sposób co sezon.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 50 g
- Olej roślinny - 80 ml
- ocet - 60 ml
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 60 g
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój na małe kawałki i umieść na patelni.
Obierz pomidory i przepuść przez sokowirówkę.
Wlej sok do głębokiego rondla, dodaj posiekany czosnek, olej, cukier, sól i przyprawy. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Dodaj cukinię, ocet i gotuj przez kolejne 10 minut.
Włóż do suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy