dżem z szyszek sosny

45 min
14 porcji
Dżem z szyszek sosny
Ju_see, stock.adobe.com
0

Z pewnością słyszałeś o dżemie z szyszek sosny więcej niż raz. Dzisiaj szczegółowo opiszę przepis na ten dziwaczny przedmiot. Należy zauważyć, że nie można jeść szyszek, ponieważ zawierają żywicę. Z tego powodu syrop można natychmiast odcedzić.

Składniki

  • szyszki (Nastolatki) – 1 kg
  • cukier - 2 kg
  • woda - 2 l
  • sok z cytryny - 120 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz szyszki i umieść w głębokim rondlu.

Dodaj wodę, cukier i gotuj przez 5 minut. Wyłącz ogrzewanie, przykryj i odstaw na 2 godziny.

Powtórz procedurę jeszcze 5 razy, robiąc przerwy na 1,5-2 godziny.

Wymieszaj gotowy dżem z sokiem z cytryny, włóż do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy