Z pewnością słyszałeś o dżemie z szyszek sosny więcej niż raz. Dzisiaj szczegółowo opiszę przepis na ten dziwaczny przedmiot. Należy zauważyć, że nie można jeść szyszek, ponieważ zawierają żywicę. Z tego powodu syrop można natychmiast odcedzić.
Składniki
- szyszki (Nastolatki) – 1 kg
- cukier - 2 kg
- woda - 2 l
- sok z cytryny - 120 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz szyszki i umieść w głębokim rondlu.
Dodaj wodę, cukier i gotuj przez 5 minut. Wyłącz ogrzewanie, przykryj i odstaw na 2 godziny.
Powtórz procedurę jeszcze 5 razy, robiąc przerwy na 1,5-2 godziny.
Wymieszaj gotowy dżem z sokiem z cytryny, włóż do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy