półfabrykaty na zimę
20.04.2023
sos do barszczu z buraków i pomidorów na zimę
1 godz. 30 min.
10 porcji
SOS barszczowy na zimę to jeden z moich ulubionych sposobów na utrzymanie świeżych warzyw na nadchodzący sezon. Użyłem tylko wysokiej jakości buraków i pomidorów, aby sos był soczysty i pyszny. To idealny sposób na dodanie więcej smaku i smaku do barszczu.
Składniki
- Burak - 2 kg
- pomidory - 2 kg
- marchew - 2 kg
- cebula - 2 kg
- Olej roślinny - 650 ml
- cukier - 200 G
- sól - 130 g
- ocet - 100 ml
- ziele angielskie - 15 groszek
- liść laurowy - 5 sztuk
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel pomidory w blenderze, drobno posiekaj cebulę i zetrzyj buraki z marchewką.
Wymieszaj warzywa inne niż pomidory. Dodaj olej, wodę i jedną trzecią octu.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Wlej pomidory i dodaj wszystkie pozostałe składniki.
Dusić dressing na małym ogniu przez około 40-45 minut dłużej.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy