W zimnych porach roku sałatka z cukinii z ryżem to świetna opcja na szybką i satysfakcjonującą przekąskę. Gotuję go bez sterylizacji, dodając trochę octu pod koniec gotowania. W przeciwnym razie wszystko jest bardzo proste. Kroki krok po kroku opisano w przepisie.
Składniki
- ryż - 500 g
- cukinia - 500 g
- papryka - 500 g
- cebula (średni) – 3 kawałki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
- ocet - 60 ml
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - 60 g
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz i gotuj w osolonej wodzie, aż będzie do połowy ugotowany.
Pokrój cukinię, obraną paprykę i cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj cukinię, ryż, paprykę, sól i przyprawy.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Ułóż sałatkę w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy