półfabrykaty na zimę
16.03.2023
solanka z kapustą, grzybami i marchewką na zimę
2 godz. 20 min.
8 porcji
Aby półfabrykaty były uniwersalne i praktyczne, dzielę się doskonałym przepisem na solankę z kapustą, grzybami i marchewką. Kilka takich słoików na zimę pozwoli zaoszczędzić czas i wysiłek. A z młodymi warzywami zawsze okazuje się smaczniejszy.
Składniki
- kapusta - 3 kg
- marchew - 500 g
- cebula - 500 g
- Grzyby - 1.5 kg
- ocet - 0.25 szklanki
- Olej roślinny - 0.25 szklanki
- cukier - 0.5 szklanki
- sól - 1 art.
- sos pomidorowy - 250 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój grzyby i gotuj przez 15 minut we wrzącej wodzie.
Drobno posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki i posiekaj cebulę.
Dodaj do warzyw wszystkie składniki oprócz grzybów.
Dusić mieszankę przez godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę.
Rzuć mieszankę do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy