Cóż, kto może się oprzeć pysznemu, pachnącemu i bardzo apetycznemu ciastu truskawkowemu? Ale gotowanie nie zawsze jest wygodne i wskazane, a ponadto wymaga czasu. Proponuję idealne rozwiązanie problemu-małe, ale pyszne ciasto Bento z truskawkami
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 80 g
- sól - 1 szczypta
- mąka - 50 g
- skrobia kukurydziana - 10 g
- wiórki kokosowe - 20 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0.5 łyżeczka
- ser twarogowy - 200 g
- cukier puder - 30 g
- śmietana (33%) – 60 ml
- truskawka - 100 g
- cukier - 40 g
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- mleko - 50 ml
- cukier - 0.5 CZ. l.
- ekstrakt waniliowy - 2 krople
- twarożek - 200 g
- cukier puder - 35 g
- masło - 65 g
- truskawka - 120 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel białka i ubij solą i połową cukru na jędrne szczyty.
Ubij żółtka z resztą cukru, aż będą puszyste. Dodaj płatki kokosowe.
Wymieszaj przesiane suche składniki i Dodaj części do żółtek. Następnie delikatnie wymieszaj białka.
Piecz biszkopt na blasze do pieczenia przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni, pozwól mu ostygnąć i pokrój w ciasta o pożądanym kształcie.
W przypadku kremu warstwowego ubij wszystkie składniki mikserem, aż będą puszyste.
Połącz cukier, skrobię i truskawki, zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty, mieszając.
Do impregnacji podgrzej mleko i wymieszaj z resztą składników. Namocz ciasta.
Posmaruj ciasta kremem serowym, konfiturą na wierzchu i złóż ciasto Bento.
Aby wyrównać, ubij masło z cukrem pudrem, dodaj ser i ponownie ubij. Posmaruj tym kremem ciasto Bento.
Udekoruj deser świeżymi truskawkami.