Jestem pewien, że takiego deseru jeszcze nie próbowałeś. Pyszne ciasto kruche z chrupiącą bezą i aromatycznymi porzeczkami to niesamowity bukiet smaków! Nie ma specjalnych trudności w przygotowaniu. Liczy się tylko uważność i dokładność w proporcjach!
Składniki
do testu:
do nadzienia:
- białka jaj (schłodzone) – 3 kawałki
- czarna porzeczka - 300 g
- skrobia - 1 art.
- cukier - 150 g
- sól - 0,25 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz stopione masło, cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek mąki.
Włóż ciasto do formy, powtarzając zarys jej dna i boków. W rzeczywistości wyrzeźbiony jest pewien talerz ciasta.
Na wierzch z czarną porzeczką zmieszaną ze skrobią.
Schłodzone białka ubić z cukrem i solą na ostre szczyty.
Ułóż białka na jagodach i spłaszcz szpatułką.
Piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli to możliwe, użyj trybu konwekcji.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy