desery 22.01.2022

ciasto z bezą i czarną porzeczką

1 godz. 10 min.
8 porcji
Ciasto z bezą i czarną porzeczką
tktyfy, stock.adobe.com
0

Jestem pewien, że takiego deseru jeszcze nie próbowałeś. Pyszne ciasto kruche z chrupiącą bezą i aromatycznymi porzeczkami to niesamowity bukiet smaków! Nie ma specjalnych trudności w przygotowaniu. Liczy się tylko uważność i dokładność w proporcjach!

Składniki

do testu:
  • masło - 100 g
  • żółtka - 3 kawałki
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • mąka - 180 g
  • cukier - 80 g
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz stopione masło, cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.

Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek mąki.

Włóż ciasto do formy, powtarzając zarys jej dna i boków. W rzeczywistości wyrzeźbiony jest pewien talerz ciasta.

Na wierzch z czarną porzeczką zmieszaną ze skrobią.

Schłodzone białka ubić z cukrem i solą na ostre szczyty.

Ułóż białka na jagodach i spłaszcz szpatułką.

Piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli to możliwe, użyj trybu konwekcji.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy