desery 13.12.2022

Kawa Panna Cotta

1 godz. 50 min.
4 porcje
Kawa Panna Cotta
MarcoBagnoli Elflaco, stock.adobe.com
0

Kawa Panna Cotta to idealny deser o kremowej konsystencji o Smaku gorzkiej kawy. Po posypaniu startą czekoladą na wierzchu smak staje się jeszcze bogatszy i przyjemniejszy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotowanie tego deseru zaczynamy od kawy. Zaparz mocne espresso. Jeśli masz kawę rozpuszczalną, spraw, aby była bardzo mocna i pozostaw do ostygnięcia.

Wlej trochę ciepłej wody i namocz żelatynę. Przyda się nam później.

Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, ciągle mieszaj, aby się nie przypaliła. Możesz go stopić w kuchence mikrofalowej, ale nie wkładaj go dłużej niż 20 sekund, a po wyjęciu wymieszaj.

Włóż śmietanę do ognia, dodaj cukier. Ciągle mieszaj, aż się zagotują. Gdy śmietana się zagotuje, zdejmij ją z ognia.

Wlej część śmietany do czekolady i dobrze wymieszaj. Dodaj drugą połowę śmietany i ponownie wymieszaj.

Dodaj kawę i żelatynę do mieszanki, dobrze wymieszaj, wlej do misek i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Podczas serwowania wetrzyj czekoladę na wierzch lub polej stopioną.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy