Kawa Panna Cotta to idealny deser o kremowej konsystencji o Smaku gorzkiej kawy. Po posypaniu startą czekoladą na wierzchu smak staje się jeszcze bogatszy i przyjemniejszy.
Składniki
- śmietana (33%) – 500 ml
- Kawa (espresso) – 80 ml
- cukier - 50 g
- Czekolada mleczna - 100 g
- żelatyna - 12 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotowanie tego deseru zaczynamy od kawy. Zaparz mocne espresso. Jeśli masz kawę rozpuszczalną, spraw, aby była bardzo mocna i pozostaw do ostygnięcia.
Wlej trochę ciepłej wody i namocz żelatynę. Przyda się nam później.
Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, ciągle mieszaj, aby się nie przypaliła. Możesz go stopić w kuchence mikrofalowej, ale nie wkładaj go dłużej niż 20 sekund, a po wyjęciu wymieszaj.
Włóż śmietanę do ognia, dodaj cukier. Ciągle mieszaj, aż się zagotują. Gdy śmietana się zagotuje, zdejmij ją z ognia.
Wlej część śmietany do czekolady i dobrze wymieszaj. Dodaj drugą połowę śmietany i ponownie wymieszaj.
Dodaj kawę i żelatynę do mieszanki, dobrze wymieszaj, wlej do misek i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Podczas serwowania wetrzyj czekoladę na wierzch lub polej stopioną.