Często robię pastylkę porzeczkową. Latem używam do tego świeżych jagód, a zimą mrożonych. Szczerze mówiąc, nie ma szczególnej różnicy w smaku. Ważne jest to, że deser jest przygotowywany z naturalnych produktów i zachowuje maksimum składników odżywczych.
Składniki
- porzeczka - 1 kg
- cukier - 200 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, opłucz i umieść na patelni.
Dodaj cukier, wodę i gotuj przez 5 minut od wrzenia.
Puree jagody za pomocą blendera zanurzeniowego.
Włóż patelnię do ognia i gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, zalej porzeczkę warstwą około 0,5 cm.
Suszyć przez 8 godzin w piekarniku w temperaturze 65 stopni. Aby uzyskać lepszy wynik, zaleca się uchylenie drzwi piekarnika.
Oddziel pastylkę porzeczkową od papieru, pokrój i zwiń w tuby.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy