Korzyści płynące z jagód są znane od dawna. Ale sezon tej jagody jest bardzo krótki. Oprócz dżemu i kompotów możesz zrobić z niego apetyczną pastylkę. Pyszny deser jest doskonale przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najważniejsze, aby nie używać do tego lodówki.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagody, opłucz i zmiel w blenderze.
Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Dodaj wanilinę, wymieszaj i ostudź do temperatury pokojowej.
Przykryj blachę do pieczenia folią, ułóż masę jagodową warstwą nie grubszą niż 5 centymetrów.
Suszyć przez 4-5 godzin w piekarniku w temperaturze 80 stopni.
Oddziel gotową pastylkę od folii, pokrój w paski i przekręć w tuby.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy