Winogrona tworzą doskonałe kompoty i dżem. A także-bardziej oryginalne półfabrykaty. Na przykład kilka słoików winogron z musztardą z pewnością zaskoczy nawet doświadczonych smakoszy. Świeże, niezwykłe i bardzo smaczne - koniecznie spróbuj przy okazji.
Składniki
- Winogrona - 1.5 kg
- liść laurowy - 2 kawałki
- Goździk - 2 Bud
- musztarda - 1 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- kardamon - 1 kawałki
- woda - 2 L
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
- ocet - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż wszystkie przyprawy i umyte winogrona do słoika.
Zagotuj wodę i wlej do słoika. Przykryj i odstaw na 10 minut.
Odcedź, ponownie zagotuj, dodaj cukier i sól i gotuj przez 2 minuty.
Wlej winogrona, wlej ocet i zwiń słoik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy