Aby cieszyć się smakiem lata przez cały rok, nie wydając dużo pieniędzy na zakup produktów w puszkach w sklepie, proponuję zrobić wszystko sam. Przygotowanie ostrego lecho na zimę wymaga tylko trochę czasu, ale wysiłek i koszty są minimalne.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 400 g
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 60 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory z ostrą papryką i czosnkiem przez maszynę do mięsa.
Dodaj masło, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia.
Włóż posiekaną paprykę do masy.
Gotuj lecho przez około godzinę na małym ogniu.
Wlej ocet i zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy