dżem z czarnej jarzębiny

30 min
6 porcji
Dżem z czarnej jarzębiny
dolphy_tv, stock.adobe.com
0

Nieczęsto robi się coś takiego z aronii. Wielu boi się cierpkości jagód, dlatego w większości przypadków wszystko kończy się tradycyjnym zamrażaniem. Odrzuć emocje i zrób dżem z czarnej jarzębiny! Dzięki temu przepisowi okazuje się pyszny.

Składniki

  • Aronia - 2 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • woda - 2,3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj 2 litry wody, dodaj aronię i gotuj przez 2 minuty.

Wrzuć jagody do durszlaka i spłucz.

Przenieś do głębokiego rondla i dobrze zetrzyj tłuczkiem.

Dodaj wodę, cukier i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut od momentu wrzenia.

Włóż gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy