Nieczęsto robi się coś takiego z aronii. Wielu boi się cierpkości jagód, dlatego w większości przypadków wszystko kończy się tradycyjnym zamrażaniem. Odrzuć emocje i zrób dżem z czarnej jarzębiny! Dzięki temu przepisowi okazuje się pyszny.
Składniki
- Aronia - 2 kg
- cukier - 1,5 kg
- woda - 2,3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj 2 litry wody, dodaj aronię i gotuj przez 2 minuty.
Wrzuć jagody do durszlaka i spłucz.
Przenieś do głębokiego rondla i dobrze zetrzyj tłuczkiem.
Dodaj wodę, cukier i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut od momentu wrzenia.
Włóż gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy