Klasyczny Tkemali jest wytwarzany na bazie śliwki, ale istnieją również różne odmiany regionalne. Na przykład taki oryginalny przepis z winogronami. Radzę wybrać ciemne słodkie odmiany i pozbyć się nasion.
Składniki
- Winogrona - 2 kg
- ocet winny - 500 ml
- imbir (tarty) – 1 art.
- Goździk (mielona) – 0.5 łyżeczka
- Chili - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- cukier - 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel winogrona w blenderze i gotuj puree przez 20 minut.
Dodaj ocet, zagotuj i pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć.
Zmiel sos przez sito i dodaj posiekany czosnek, cukier i przyprawy.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez pół godziny na małym ogniu.
Zwiń tkemali z winogron w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy