W zimnych porach roku preparat witaminowy na pewno nie będzie zbędny. Paprykę w soku pomidorowym można podawać jako przystawkę, dodawać do zup, gulaszu i wielu innych potraw. Przekąska przygotowana zgodnie z tym przepisem jest doskonale przechowywana w temperaturze pokojowej.
Składniki
- papryka - 1 kg
- sok pomidorowy - 1 L
- czosnek - 50 g
- ocet - 3 art.
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- cukier - 150 g
- sól - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj paprykę, obierz nasiona i pokrój na małe kawałki.
Sok pomidorowy wymieszaj z cukrem, solą, przyprawami i gotuj przez 10 minut.
Dodaj paprykę i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj przez 5-7 minut od momentu ponownego wrzenia.
Wlej ocet, następnie 2 minuty i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy