słodka papryka w soku pomidorowym na zimę

25 min
4 porcje
Słodka papryka w soku pomidorowym na zimę
istetiana, stock.adobe.com
0

W zimnych porach roku preparat witaminowy na pewno nie będzie zbędny. Paprykę w soku pomidorowym można podawać jako przystawkę, dodawać do zup, gulaszu i wielu innych potraw. Przekąska przygotowana zgodnie z tym przepisem jest doskonale przechowywana w temperaturze pokojowej.

Składniki

  • papryka - 1 kg
  • sok pomidorowy - 1 L
  • czosnek - 50 g
  • ocet - 3 art.
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • cukier - 150 g
  • sól - 40 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj paprykę, obierz nasiona i pokrój na małe kawałki.

Sok pomidorowy wymieszaj z cukrem, solą, przyprawami i gotuj przez 10 minut.

Dodaj paprykę i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj przez 5-7 minut od momentu ponownego wrzenia.

Wlej ocet, następnie 2 minuty i zamknij w przygotowanych słoikach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy