półfabrykaty na zimę
12.04.2023
dżem z cukinii z cytryną i suszonymi morelami
1 godz. 0 min.
4 porcje
Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie nadmiaru cukinii, polecam spróbować zrobić z nich dżem z cytryną i suszonymi morelami. Ta niezwykła kombinacja nadaje obrabianemu przedmiotowi świeży smak i aromat, który będzie przypominał lato przez całą zimę.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- suszone morele - 120 g
- cytryna - 2 kawałki
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej suszone morele wrzącą wodą przez 15 minut i pokrój.
Cukinię pokrój w kostkę. Sparzyć cytryny wrzącą wodą i również posiekać.
Przykryj wszystko cukrem i gotuj przez 10 minut.
Ostudź, gotuj przez kolejne 10 minut i ponownie ostudź.
Po raz trzeci gotuj dżem przez 10 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy