W szczycie sezonu czosnku jest tak dużo, że czasami trzeba pomyśleć, jak go zachować, aby nie miał czasu na wyschnięcie. W takim przypadku zdecydowanie marynuję kilka słoików. Z przyjemnością dzielę się z wami bardzo nietypowym przepisem z czerwoną porzeczką.
Składniki
- czosnek - 15 głowice
- czerwona porzeczka - 500 g
- ocet jabłkowy - 250 ml
- sól - 40 g
- cukier - 65 g
- ziele angielskie - 10 groszek
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oderwij porzeczki od gałązek. Dodaj wodę, połowę cukru i soli i gotuj wszystko razem przez 5 minut.
Przetrzyj porzeczki przez sito. Dodaj ocet i pozostały cukier i sól do tego soku. Doprowadzić do wrzenia.
Włóż ząbki czosnku i pieprz do wysterylizowanych słoików.
Zalej marynatą porzeczkową i sterylizuj je przez kolejne 10 minut.
Rzuć się na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy