półfabrykaty na zimę
06.05.2023
dżem z wiśni ogrodowych z pestkami bez sterylizacji
1 godz. 0 min.
4 porcje
Najdłuższym i najbardziej pracochłonnym etapem gotowania dżemu z wiśni ogrodowych jest usunięcie nasion. Nie ma hacka na życie i musisz zrobić wszystko ręcznie. Dlatego czasami pomijam ten krok i robię z nimi mój ulubiony przedmiot. Mówię więcej!
Składniki
- wiśnia (ogrodowa) – 1 kg
- woda - 1 szkło
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj wiśnie i oderwij je od gałązek.
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.
Wlać wiśnie i ostudzić.
Zagotuj dżem i gotuj przez 10 minut.
Pozwól mu ponownie ostygnąć i gotuj jeszcze raz przez 10 minut.
Zwiń dżem w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy