Kiedyś w każdym domu znajdowały się duże beczki z solonymi arbuzami. Teraz ten sam smaczny kęs można przygotować w mniejszych ilościach za pomocą szklanych słoików. Postępuj zgodnie z zaleceniami zawartymi w tym przepisie, a na pewno ci się uda.
Składniki
- arbuz - 3 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 40 g
- woda - 2,6 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój arbuza na małe kawałki i włóż do słoików.
Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 15 minut.
Odcedź do garnka, ponownie zagotuj i wlej do słoików.
Po 15 minutach ponownie spuść wodę na patelnię, dodaj cukier, sól i kwas cytrynowy.
Gotuj przez 2 minuty, wlej do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy