tkemali z pomidorów na zimę

30 min
2 porcje
Tkemali z pomidorów na zimę
Viktor Kochetkov, stock.adobe.com
0

Klasyczny sos tkemali jest zrobiony ze śliwki wiśniowej lub śliwki, ale czasami chcesz różnorodności i czegoś nowego. W tym przepisie używamy pomidorów, które muszą być dojrzałe i soczyste. Gotowy sos jest jasny i aromatyczny i idealnie komponuje się z daniami mięsnymi i klinami ziemniaczanymi.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwek i obierz pomidory.

Zmiel je w blenderze z dwoma rodzajami papryki, czosnkiem i bazylią.

Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 10 minut.

Dodaj przyprawy i ocet i gotuj przez kolejne 5 minut.

Zwiń sos do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy