Klasyczny sos tkemali jest zrobiony ze śliwki wiśniowej lub śliwki, ale czasami chcesz różnorodności i czegoś nowego. W tym przepisie używamy pomidorów, które muszą być dojrzałe i soczyste. Gotowy sos jest jasny i aromatyczny i idealnie komponuje się z daniami mięsnymi i klinami ziemniaczanymi.
Składniki
- śliwki - 400 g
- pomidory - 150 g
- papryka - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- bazylia - 0.5 pęczek
- cukier - 2 art.
- chmiel-suneli - 1 CZ. l.
- sól - 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwek i obierz pomidory.
Zmiel je w blenderze z dwoma rodzajami papryki, czosnkiem i bazylią.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 10 minut.
Dodaj przyprawy i ocet i gotuj przez kolejne 5 minut.
Zwiń sos do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy