półfabrykaty na zimę
09.05.2023
kawior z czerwonych buraków na zimę przez maszynę do mięsa
1 godz. 0 min.
5 porcji
Miłośnicy przekąsek warzywnych pokochają ten przepis. Kawior z czerwonych buraków nie jest przygotowywany szybko, ale jest bardzo prosty. Przełóż warzywa przez maszynkę do mięsa, smaż kolejno z dodatkiem soli i przypraw. W razie potrzeby dodaj trochę przegotowanej wody.
Składniki
- Burak - 1 kg
- pomidory - 300 g
- cebula - 300 g
- ocet jabłkowy - 40 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory, obraną cebulę i buraki przez maszynę do mięsa.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj buraki, pomidory, przyprawy, cukier i sól. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej ocet, wymieszaj i po 2 minutach zdejmij z ognia.
Włóż gorący kawior do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy